НовиниОткрития

Още един герой от о. Змеиный и други проучвания

Проф. д-р Иван Христов публикува първия обобщаващ  труд  по островна археология на Западното Черноморие

Проф. д-р Иван Христов

Битката за остров Змеиный (Зміїний) в началото на войната на Русия срещу Украйна бързо се превърна в мит – заради отчаяната храброст на защитниците му, мултиплицирана в социалните мрежи, а и поради липсата на навременна достоверна информация. Но и един герой от древногръцкия епос се свързва с това скалисто парче земя, издигнато според легендите над морските дълбини от потопената в скръб богиня Тетида. Изгубила сина си Ахил в Троянската война, тя го оплакала и пренесла на Левка (Белия остров), който след това започнали да наричат и на негово име.

С това интересните истории за 17-те хил. кв. м площ не свършват. Те не засягат само пиратските нападения над изградения там храм на Ахил, а и по-късните времена, когато Рим гради важно пристанище на острова, та чак до средните векове. Дали наистина местните са криели съкровищата си в пещери заради разбойническите нападения? Дали гръцките поклонници на Ахил са възприели от завареното местно население елементи от култа към тракийския Херос? И тези въпроси са засегнати в новата книга на проф. д-р Иван Христов „Полуостров /остров Св. Тома. История и археология на черноморските острови“.

Авторът е сложил акцента върху о. Св. Тома (който някога е бил полуостров), защото прави разширен анализ на резултатите от скорошни археологически проучвания там, но иначе си е поставил амбициозната цел да публикува първия обобщаващ  труд  в  областта  на  островната археология за Западното Черноморие. Книгата е продължение на излязлата през 2018 г. „Мare Ponticum. Крайбрежни крепости и пристанищни зони в провинция  Хемимонт  V – VII  в.“ ; тук, освен споменатите вече острови, плюс Св. Петър, Св. Кирик и Юлита, Св.Анастасия и Св. Иван, са описани и по-слабо познати островчета в българските териториални води. Добавени са бележки  върху  появата  и  изчезването на острови, от които днес няма видима следа.

Факт е, че по брой  на островите Черно море не може да се сравнява със Средиземно. Факт е и че България няма как да съперничи на Гърция в сферата на островния туризъм. Но за проф. Христов черноморските острови са преди  всичко  сакрални  места,  на  които хората от различни етноси и култури са устройвали своите светилища от  началото  на  I  хил.  пр.  Хр. – а техните метаморфози във времето са важни и днес.

Please follow and like us: