НовиниОткрития

Българи, македонци и сърби събраха на едно място находките от Требенище

Министър Банов (вляво), македонският премиер Зоран Заев и директорът на Археологическия музей в Скопие Горан Санев разговарят на откриването на изложбата

Огромен интерес предизвика откриването на изложбата „100 години Требенище“ в Археологическия музей на Република Северна Македония (Скопие) на 14 март – не само заради златните маски и другите ценни артефакти от едноименния некропол близо до Охрид, на който се натъкват български войници при пътно строителство в края на Първата световна война. Фактът, че тези находки са събрани за пръв път на едно място благодарение на добрата воля, проявена в три балкански държави, се оказа не по-малко важен за медийния фокус върху събитието.

Археологически музей – гр. Скопие

Учени и политици от България, Северна Македония и Сърбия работиха заедно за осъществяването на този проект, бе подчертано и на самото откриване в присъствието на македонския премиер Зоран Заев, на българския министър на културата Боил Банов, на помощник министъра на културата на Сърбия Ася Драча Мунтеан, на именити учени, дипломати и общественици от трите страни. В речта си министър Банов не пропусна да спомене и за ролята на доскорошния директор на НАИМ – БАН – доц. д-р Людмил Вагалински (в момента част от екипа на Archaeologia Bulgarica), за осъществяването на изложбата, подкрепена от МК, от МВнР и от българското посолство в Белград. Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски и сегашният директор на НАИМ доц. д-р  Христо Попов също бяха сред официалните гости на събитието. Изложбата „100 години Требенище“ ще бъде показана не само в НАИМ в София и в Народния музей в Белград, но и в други европейски столици, научи  Archaeologia Bulgarica. А най-нетърпеливите може отсега да потърсят отпечатания у нас каталог , който включва снимки и описания на всички находки от некропола.

Please follow and like us: