Новини

Българските и македонските археолози са пред подписване на второ споразумение

На 26 юни Людмил Вагалински /на преден план/ и Горан Санев подписаха тригодишно споразумение за сътрудничество между оглавяваните от тях институции. На снимката се вижда и домакинът им – кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Сътрудничеството на българските и македонските археолози няма да се ограничи само с тригодишното споразумение между две от водещите институции в София и Скопие. Преди няколко дни директорът на НАИМ доц. д-р Людмил Вагалински и директорът на НУ Археологически музей на Македония Горан Санев се срещнаха в Петрич и сложиха подписите си под документ, който предвижда съвместни изложби – включително  пътуваща експозиция с най-ценните артефакти от некропола при с. Требенище, за която съобщи първо Archaeologia Bulgarica.

На 4 юли директорът на НАИМ доц. д-р Людмил Вагалински потвърди, че преговорите и с другия македонски партньор – проф. д-р Ратко Дуев, декан на Философския факултет в Университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие /УКИМ/, вървят към успешен финал. И двете страни са одобрили текста на рамково споразумение за сътрудничество, което ще бъде подписано в най-скоро време.

Това рязко активизиране на отношенията между българските и македонските археолози се случва точно 100 години след откриването на некропола в Требенище по време на Първата световна война; то със сигурност ще е от полза и за науката, и за популяризирането на културно-историческото наследство на Балканите.

Please follow and like us: