НовиниОткрития

Въпрос за два милиона евро и нещо повече

Истински ли са златният венец, гривните с грифоните и торквата, иззети при акцията на прокуратурата, ГДБОП и ДАНС? Това се превърна в една от най-обсъжданите теми у нас тези дни, след като бе оповестено за залавянето на престъпна група при опит да продаде венеца за два милиона евро. Предположението, че златните предмети може да са фалшиви, се появи след твърдение на един от обвиняемите, че сам ги е произвел и състарил допълнително, за да изглеждат автентични.Златни гривни

Очевидно е, че изясняването на въпроса ще е ключово за развитието на нещата в съда. Но то е важно и за българското общество като цяло – заради мащабите на иманярството в България, унищожаващо системно материалните следи от нашето минало. Създаването на нетърпимост към този вид криминална дейност е кауза и на екипа на Archaeologia Bulgarica – ето защо ние също ще следим случая.

Какво знаем дотук за предметите с общо тегло около 1500 грама? Все още няма категорично заключение, предстоят още експертизи на метала и техниката на изработката. Но според първоначалния оглед на специалисти – археолози и музейни лаборанти, това най-вероятно са ранноелинистически владетелски символи, добити при незаконни разкопки. Предполага се, че са намерени в надгробна могила на тракийски династ, погребан в днешна Югоизточна България около 300 година преди Христа. Стилистичният анализ на златните предмети насочва към персийско влияние, което не е необяснимо – възможно е тракийският аристократ да е участвал в похода на Александър Велики срещу Персия. Според сведенията на Диодор Сицилийски, потвърдени и от други източници, в редиците на армията, потеглила през пролетта на 334 г. пр. Хр. срещу Дарий III, е имало и много траки.

За съжаление дори автентичността на златния дъбов венец и останалите артефакти да се докаже категорично, част от информацията, съдържаща се в тях , ще е изгубена безвъзвратно заради нечия алчност. Но пък безспорно всяка победа в битката с иманярството заслужава адмирации. Тъкмо затова на 6 ноември 2018 година в Националния археологически музей в София ще бъде открита изложба „Спасените съкровища на България“. Тя се прави по инициатива на Националния археологически институт с музей при БАН, подкрепена от Министерство на вътрешните работи, от Министерство на културата и от още18 музеи в цялата страна. На изложбата ще бъдат показани над 300 избрани археологически находки от втората половина на V хилядолетие пр. Хр. до ХVІІІ век сл. Хр., добити по незаконен начин и иззети от българската полиция през последните 20 години. Ще бъде издаден и богато илюстриран каталог с ценните артефакти.

Please follow and like us: