ОткритияХераклея Синтика

Езиковед разплете криминална история от Хераклея Синтика

Най-интересният каменен надпис от Хераклея Синтика вече е разчетен, коментиран и публикуван в списание Archaeologia Bulgarica /XXI,2017 г.,1/ от един от най-добрите ни специалисти по история на класическите езици Николай Шаранков. Става дума за епитафията на Касандър от втората половина на II или началото на III в., в която се споменава за убийство.
Ето какво гласи текстът:
„Аз, умрелият от насилствена смърт Касандър, завърших живота си, когато веднъж пътувах сам от Пауталия и отивах към Сармея: предаде ме приятел, (подобен на) сина на Лаерт. Сетне моят брат от общ баща, като се завърна, ме откри в праха погубен от ужасни хора, и като спаси останките ми, (ги положи) в този гроб в знак на братска любов; името му е Пирий. Освен за мен, (той направи гробницата) и за живите: за чедото ми Артемидор, за себе си и за съпругата (си/ми?) Венерия.“
Николай Шаранков предполага, че Касандър е бил търговец, а убийството му е било планирано от разбойници въз основа на информация, получена от „приятел“. Езиковедът коментира и шест елинистически надгробни стели от Хераклея Синтика, за които не му се налага да влиза в ролята на криминалист – те съдържат само имената на покойниците, някои от които са изключително редки или се срещат за първи път.

Please follow and like us: