ОткритияХераклея СинтикаХипотези

Защо на първата международна валута пише „Македония“ на гръцки?

Една сребърна тетрадрахма с надпис „Първа Македония“ на гърба, показана в клип на Archaeologia Bulgarica, разбуни духовете във Фейсбук. Но най-интересното не е това, че монетата от 168 г. пр. Хр. може да се нарече първа международна валута – факт, с който се надявахме да привлечем вниманието на хората, интересуващи се от история, археология и нумизматика. Стана така, че предизвикахме и крайни политически изказвания – израз на тлеещите балкански конфликти, и то точно с екземпляр от тетрадрахмите, сечени от римляните с цел да отложат очаквани бунтове на Балканите.

Онези, които са чували за Третата Македонска война знаят, че тя е решителната фаза от дългите битки с Рим и приключва през юни 168 г. пр. Хр. с поражението на Персей при Пидна. Последният владетел на древните македони е пленен, а царството му е разделено от победителите на четири мериди (области). Те не са самостоятелни, но римляните искат да поддържат региона мирен с илюзията за запазена държавност, като започват да секат „македонски“ монети. На тях съответно пише „Първа  Македония“, „Втора Македония“ и т.н – до четири, колкото са областите. И за известно време планът сработва!

Играта на „котка и мишка“ свършва с въстанието на Андриск, наричано още Четвъртата македонска война (150 пр. Хр. – 148 пр. Хр.). След това Македония губи окончателно своята независимост и е превърната в римска провинция, но онези тетрадрахми не излизат веднага от обрaщение. Те са редовно платежно средство в Източното Средиземноморие поне още двайсетина години. А среброто в тях ги прави и добра застраховка срещу несгоди в тежки дни – затова се случва днес да ги намираме като заровени съкровища.

Тъкмо такъв е случаят с монетата с надпис „Първа Македония“, която Archaeologia Bulgarica показа в клипа си. Тя е част от колективна находка от общо 10 тетрадрахми, открити при строителни работи в Петрич, на около 5 км от Хераклея Синтика. Днес всеки може да я види във витрините на Петричкия исторически музей заедно с други интересни екземпляри, представителна извадка на циркулацията от IV в. пр. Хр. до IV в. сл. Хр. – включително тетрадрахми на Филип II и драхми на Александър Македонски.

И все пак защо римската монета с надписа на гръцки е толкова специална, защо тя да е първата международна валута? Ето какво отговаря директорът на музея Сотир Иванов: „След първото голямо завоевание на римляните в елинистическия свят за тях е било важно да проникнат първо финансово, а едва след това да затвърдят положението политически. И така се е стигнало до римско монетосечене, което изглежда като македонско, но в по-голям мащаб.“

Please follow and like us: