Открития

Играта „Археолози срещу иманяри“ може да започне!

Разработката на Archaeologia Bulgarica вмъква елементи от реалността в сблъсъка между пионките

Щастливи сме да обявим, че първите сто бройки от новата настолна играАрхеолози срещу иманяри“ , създадена от екипа на Archaeologia Bulgarica , вече са напълно готови!

Във всяка от кутиите има по 3 фигурки на археолози и 3 на иманяри, по едно дървено ковчеже, пълно с фрагменти от находки върху пъзели, по 24 карти с награди или наказания плюс борд с красиво нарисувана карта на България, върху която са разположени 14 археологически обекта, 24 неразкопани тракийски могили, 4 лаборатории, 4 полицейски поста, 4 опасни иманярски ями, музей и затвор.

Разбира се, добавили сме и упътване с правила за играчи на възраст над 7 години. В него се казва, че целта на археолозите е да открият и проучат артефактите, преди те да бъдат откраднати от иманярите, които по този начин унищожават информацията за нашето минало. Целта на иманярите пък е да изпреварят археолозите, за да им отмъкнат под носа артефактите и да ги продадат на черния пазар.

София е начална и крайна точка, а сред нанесените на игралното поле обекти има и праисторически – като пещерата Козарника, и антични – като Нове или Хераклея Синтика, и средновековни – като крепостта Лютица. Щом стъпят върху някой от тях, играчите по право взимат фрагмент от ковчежето, а ако попаднат върху тракийска могила, теглят карта с указания. Тя може да увеличи или да намали броя на придобитите до момента находки, да прати участника много назад, далече напред, в затвора или пък в музея – а там някои ще подредят изложба, но други ще опитат да го оберат… Има и две специални карти, които се използват при сблъсък на едно поле: „оръжие“ (за иманярите) и „охрана“ (за археолозите).

Тъй като играта е разработена с дейното участие на професионални археолози, героите и ситуациите са близки до реалността у нас. Затова не е сигурно дали „добрите“ ще победят „лошите“, а и изработените на 3D принтери фигурки не приличат на образите от холивудските филми. За разлика от Индиана Джоунс пионките на археолозите не носят затъкнати в коланите бичове, а раница, инвентарна книга или кирка, която и в реалността се използва наред с шпаклата и четката за по-грубата работа при разчистването на пръстта около находките. Иманярите пък са нахлузили суичъри с качулки: единият се пъчи с мускули и едра верижка на врата, вторият има бинокъл, за да наблюдава и докладва какво са открили археолозите, а третият изглежда като шеф, който ще дава или препредава нареждания.

Най-много точки носят целите артефакти, но също като в реалността, ако иманяр опита да сглоби фигура от различни находки, тя се счита за фалшификат и не се брои.

„Археолози срещу иманяри“ е и приключенска, и образователна игра. Екипът на Archaeologia Bulgarica я създаде със същата цел, с която направи и медийната платформа  – за да популяризира културно-историческо наследство на България, да покаже кой върши най-много работа по обогатяването му и кой е най-голямата заплаха за неговото унищожаване.

В зависимост от реакциите след излизането на първите бройки от играта, ние ще решим дали да продължим с разширения и добавяне на нови обекти върху картата, дали ще направим вариант и за външния пазар. Междувременно ще приемаме съвети от играчи, ако те могат да подобрят „Археолози срещу иманяри“. Играта ще се продава за 54 лв. или малко над производствената цена на сайта на издателство „Ноус“:  www.nous-bg.com, който до дни ще заработи на пълни обороти.

Please follow and like us: