Новини

Лампа запали по археологията и „Господари на ефира“

Антична лампа от Хераклея Синтика, монтирана върху поставка във вид на гротескна човешка фигурка, накара и „Господари на ефира“ да заговорят за археология в предаването си от 8 май. Е, не точно по начина, който ще накара публиката да се заинтересува сериозно от находките на обекта, но и това е нещо!
Въпросната лампа беше сред артефактите, показани на премиера Борисов по време на посещението му в Хераклея Синтика навръх Гергьовден. А анатомичните особености на фигурката-поставка бяха отбелязани в шеговита реплика, която не беше предназначена за тв ефир, но получи широко разпространение там благодарение на Господарите.
Тук обаче няма да се разпростираме на тема коректност, а ще дадем информация за лампата, направена през втората половина на III век, за да свети и да забавлява. Поставката й представлява грубо изработено от печена глина човече, високо около 21 см, с уголемени нос, уши и гениталии. Самата лампа е с по-фина направа, с диаметър 8 см и е доказано, че е била използвана като светилник. Този артефакт е намерен при разкопки в Хераклея Синтика още през 2007 г. , в рамките на разкрития там производствен център за теракота. Има и публикация по темата в първия брой на списание Archaeologia Bulgarica от 2008 г. Иво Чолаков е автор на статията за изработените в ателиетата статуетки, бюстове и маски, част от които са били свързани с култа към Дионис.

Please follow and like us: