НовиниОткрития

Между Плиска и Кабиюк: първи хипотези около новия обект от Х век

Най-интересните средновековни, антични, и праисторически находки са събрани във видеото Писма от далечното минало. Резултати от археологически сезон 2023 в НИМ

Археологът Ивайло Кънев коментира пред камерата на Archaeologia Bulgarica какво означават изрисуваните „ботуши“ и кръстът с руноподобни знаци по плочата от Х век, открита край с. Велино, Шуменско. Дали зидовете там са на манастир? Още много въпроси предстои да бъдат изяснени около този нов обект на НИМ, който се очертава като важен за историята на Първото българско царство и особено за Златния век на цар Симеон.

Но, разбира се, има и други интересни находки от сезон 2023, които сме заснели за вас с коментари от откривателите им. Гледайте видеото, за да научите новостите от проучването на средновековните Лютица и Букелон,  от Крепостта на три планини при Якоруда, от античното селище край Дъбница и от праисторическото край Богдан, от обекта край морето на Калиакра и под вълните край нос Палеца. Ще прочетем заедно какво пише върху един наскоро намерен средновековен сребърен пръстен и върху няколко антични оловни ядра за прашка, но няма да сме сигурни за буквите върху намерен на парчета глинен съд, защото е факт: тези знаци и символи са писма от далечното миналото, които често пристигат „криптирани“ до нас. Колкото и да искаме, невинаги можем да ги разгадаем изцяло.

Please follow and like us: