Новини

Морски проект донесе номинация за наградата „Питагор“

Ръководителят на разкопките в Хераклея Синтика доц. д-р Людмил Вагалински е номиниран за наградата „Питагор“ 2018 заради друг проект, изключително успешен и мащабен. Става дума за Black Sea M.A.P. (Black Sea Maritime Archaeology Project), по който през периода 2015-2017 г. бяха изследвани и картирани с най-модерна техника над 1200 кв. км площ от българската акватория на Черно море и бяха проучени 61 корабокрушения от всички исторически епохи на дълбочина между 80 и 2100 м.
Най-ранният открит корпус на плавателен съд с дължина около 18 м беше на древногръцки кораб, повтарящ в детайли онзи от изображението върху знаменитата „Ваза със сирените“, известна още като „Одисей и сирените“. Изследването на дървените елементи потвърди, че останките са от края на V или началото на ІV пр. Хр.
Откритията на експедицията Black Sea M.A.P. в българските води на Черно море – корабни останки, но и потопени селища – привлякоха вниманието на журналисти от New York Times, Telegraph, Newsweek, BBC, National Geographic и от всички значими български издания. Разбира се, телевизиите у нас и по света реагираха с репортажи и документални филми за постиженията на международния екип учени. Ръководител на проекта от българска страна е доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ – БАН, а от британска – проф. Джонатан Адамс (Университет Саутхемптън). Съръководител на теренното проучване е гл. ас. д-р Калин Димитров (НАИМ-БАН и Център за подводна археология-Созопол).
И до момента Black Sea M.A.P. продължава да е най-големият и амбициозен морски археологически проект в света. На 17 май ще разберем дали той ще донесе награда „Питагор“ на доц. д-р Вагалински в категорията „успешен ръководител на международни проекти“. От МОН са насрочили церемонията за 19 ч. в Националния археологически музей в София.
Още информация за откритията, екипа и техническото оборудване на експедицията вижте тук:
https://www.cua-sozopol.com/…/interdistziplinarni-izsledvan…
http://blackseamap.com/bg/

Please follow and like us: