НовиниОткритияХераклея Синтика

Мраморната глава от Хераклея Синтика вероятно е свързана с древен ритуал

Следи от оцветяване с охра бяха открити върху косите на майсторски изваяната глава, намерена преди дни при разкопките на античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко. Ще има още анализи, преди да бъде направено предположение коя може да е била високопоставената руса дама, скулптирана от качествен мрамор през Римската императорска епоха. Възможно е да се окаже синхронна с мъжката статуя без глава, открита през август пак от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ), под друг градеж на форума.

И двата артефакта са били положени внимателно под по-късни сгради, което насочва към хипотезата за някакъв ритуал. „Не става дума за преизползването им като строителен материал. Напротив – и главата,  и статуята са заровени с респект, като при погребение. Възможно е жителите на Хераклея Синтика да са вярвали, че така предпазват сградите оЦв. Караянчева разглежда Хераклея Синтикат природни катаклизми и варварски набези – коментира доц. д-р Людмил Вагалински. – Спомням си за подобен случай в основания пак от гръко-македоните град Хераклея Линкестис (близо до Битоля). И там беше открита мраморна статуя под по-късен зид.“

Сред първите посетители на обекта край Рупите, които имаха възможност да се възхитят на красиво изработената мраморна глава, бе и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След това артефактът бе пренесен за допълнително почистване и консервация в лабораториите на НАИМ. Главата от Хераклея Синтика ще бъде сред акцентите на Националната археологическа изложба, която по традиция се открива на 14 февруари в София. След това тя ще бъде изложена в постоянната експозиция на Петричкия исторически музей.

Please follow and like us: