ОткритияХераклея СинтикаХипотези

Новооткритият фрагмент от надпис в Хераклея Синтика може би съдържа императорско име

Дори скучното миене на парчета керамика и камъни след работа на обекта може да се окаже вълнуващо, ако са открити на форума на Хераклея Синтика. Днес под калта върху каменен къс с неправилна форма, но гладко обработен отпред,  археолозите откриха част от надпис. Ясно се четат три букви на старогръцки – ΡΙΑ, а при заснемането и увеличаването на снимката се вижда следа от четвърта.

След консултация с водещия епиграф Николай Шаранков специалистите се скланят към хипотезата, че на фрагмента може би пише …ΑΡΙΑ – [Καίσ]αρι Ἀ[δριανῶι], или …ΔΡΙΑ – [Ἀ]δρια[νόν]. И двете възможности насочват към надпис, включващ римския император Хадриан /или Адриан, както още е популярно да се изписва името му сега/. Много по-малко вероятно е да става дума за епитафия върху паметник, поставен от жена за съпруга ѝ – тогава не би трябвало фрагментът да бъде открит точно на агората. А и начинът, по който изглежда гърбът на надписа, навежда на мисълта, че парчето е отчупено от голям каменен блок.

Император Хадриан, Капитолийски музей, снимка Интернет

Сега археолозите са амбицирани да намерят и останалите части от надписа, за да сглобят пъзела от букви и евентуално да потърсят връзката между Хераклея Синтика и Хадриан, управлявал Римската империя от 10 август 117 г. до смъртта си на 10 юли 138 г. По негово време държавата изживява икономически подем и културен разцвет заради дълготрайния мир, постигнат с усилията на умен и образован държавник. Той е харесван и заради вътрешната си политика – малко след възкачването на престола опрощава всички задължения към фиска и заповядва разписките да бъдат изгорени публично на форума в Рим, а по-нататък работи срещу корупцията в администрацията и не допуска твърде високи данъци. Точно този император е на почит и в периферията на империята, защото обикаля често на инспекции из провинциите и прави щедри дарения.

„Възможно е вниманието на хераклейци към Хадриан да е свързано с преразпределянето на територии в провинция Македония в началото на управлението му /117-120 г. /– коментира Николай Шаранков.  – Това предизвиква вълнения и безредици, така че се налага императорът лично да се намеси. Хераклея Синтика губи територии във връзка с основаването на Партикопол (Сандански), но за компенсация получава привилегии; по това време Хераклея започва да сече монети, пропагандиращи древната ѝ история, като реакция срещу новосъздадения и съответно лишен от история конкурентен град. Този конфликт продължава с пълна сила и при следващия император Антонин Пий, до когото двата града се надпреварват да пишат писма с взаимни обвинения и молби за привилегии.“

Please follow and like us: