Новини

Премиерът Борисов: Добре че не минава магистрала оттук

Останките от античния град Хераклея Синтика, впечатлиха толкова силно премиера Бойко Борисов, че той обеща допълнително финансиране от 100 000 лева за обекта при посещението си в събота, 5 май. Въпреки проливния дъжд Борисов и министри от кабинета му разгледаха обстойно направеното от екипа на Националния археологически институт с музей при БАН /НАИМ/, ръководен от доц. д-р Людмил Вагалински.
Гостите останаха изненадани, че в Града на македонските царе работят само трима археолози и 15-ина работници със скромните 15 000 до 30 000 лв. годишно и въпреки това са постигнали резултати, заради които броят на туристите расте лавинообразно. „Добре че не минава магистрала оттук“, пошегува се премиерът. Но пое сериозен ангажимент да съдейства за асфалтирането на около километър и половина черен път, свързващ обекта с масово посещавания комплекс на Ванга в Рупите.
Преди началото на системните разкопки под Джонков връх през 2007 г. се намираха и учени, които оспорваха местоположението на Хераклея Синтика. Част от изследователите я търсеха на територията на съвременна Гърция. Екипът на НАИМ обаче категорично доказа, че Градът на македонските царе се намира в днешните граници на България.
Първият знак, че може би тъкмо в Рупите се намират руините на Хераклея Синтика, беше даден при спасителна акция с участието на Петричкия исторически музей още през 2002 г. След като иманяри разрушиха некропол с багер в търсене на съкровища, а полицията ги залови по сигнал на музейните работници, беше намерен каменен надпис на латински език. Текстът предава писмо до хераклейци от император Галерий, управлявал през 293-311 г. В надписа се споменава древният градски статут на Хераклея Синтика.
Доскоро преобладаващото мнение беше, че градът е основан в края на ІV в. пр. Хр. от македонския владетел Касандър /ок. 350 г. пр. Хр. – 297 г. пр. Хр./. За него е известно, че е бил най-големият син на Антипатър, прочут пълководец по времето на Филип II Македонски и Александър III. Но с напредъка на теренните проучвания археолозите допускат, че най-вероятно Хераклея Синтика е създадена по-рано – през втората половина на IV пр. Хр. от Александър Велики или от неговия баща Филип II.
Дали по-късно в града е бил убит Деметрий, един от синовете на Филип V Македонски /221 пр. Хр. – 179 пр. Хр./ и при това от брат си Персей, който поръчал да го отровят и за по-сигурно – да го довършат с възглавница? Чак такива подробности от писмените извори няма как да бъдат потвърдени с артефакти. Но археолозите са амбицирани да разкриват пласт по пласт историята на този изумителен град.

Please follow and like us: