ОткритияХипотези

Светилище на Немезида е запечатело следи от сблъсъка между християни и езичници

В Хераклея Синтика е съществувало светилище на Немезида – крилатата богиня на възмездието от древногръцкия пантеон, доказа екип учени начело с доц. д-р Людмил Вагалински. То е единственото засега на територията на България, а и по света проучените храмове на Немезида се броят на пръсти.
Става дума за едно от 15-те верижни помещения по северната страна на централния площад. Там е намерена и част от мраморна оброчна плочка с интересно изображение: богинята Немезида е стъпила върху легнала руса млада жена, символизираща порока. Срещу нея е изобразен гладиаторски шлем, а това пък подсказва, че в Хераклея Синтика са провеждани гладиаторски игри през римската императорска епоха. Връзката на Немезида с тези зрелища е известна от писмени извори и надписи, но нейни изображения с гладиаторски атрибути са изключително редки.
Оброчната плочка на Немезида е открита натрошена – но не от съвременни иманяри, а още в древността. Вероятно са я счупили ранни християни, окуражени от едиктите на император Теодосий I Велики, обявил в края на IV век ортодоксалното християнство за единствена държавна религия. Така че и богинята е на парчета – на едно от по-малките се виждат нейните везни, символизиращи равновесието и справедливостта (сред другите й типични атрибути са меч или камшик, за да наказва съгрешилите, а също и колесница с впрегнати грифони, за да ги достига бързо). На най-голямото парче от плочката, намерена в Хераклея Синтика, се вижда ясно как кракът й е стъпил върху легнала жена с боядисана в жълто коса – защото в античността русото е било символ на греха.
Силно земетресение е погребало светилището и е запечатало следите от сблъсъка между отреченото езичество и побеждаващото християнство. Останките вече са проучени, а резултатите ще бъдат публикувани тази есен в списание Archaeologia Bulgarica от авторски колектив в състав: Людмил Вагалински (археолог), Николай Шаранков (епиграф) и Милена Каменова (архитект).

Please follow and like us: