Некропол от късната бронзова епоха в района на Сатовча

https://www.youtube.com/watch?v=4q3_E6CBkfo

КЕРАМИКА ОТ ВРЕМЕТО НА ТРОЯНСКАТА ВОЙНА ОТКРИТА В МОГИЛЕН НЕКРОПОЛ
Работата на археолозите, водени от Илия Киров (НИМ), е затруднена от засилените набези на иманярите в района на община Сатовча

Фрагменти от вносна микенска керамика бяха открити при разкопки в местността Слатина, община Сатовча. Те са от средата на късната Бронзова епоха ( вероятно XIV – началото на XII в. пр. Хр.) – период, който отчасти съвпада с времето на Троянската война. „Такива находки се откриват за пръв път като част от инвентара в могилен некропол“, коментира ръководителят на разкопките Илия Киров (НИМ) пред Archaeologia Bulgarica.
За съжаление и могилата, която се проучва в момента в община Сатовча, е били ограбена. Факт, който потвърждава общата тенденция за засилени иманярски набези в района на Югозападните Родопи – а оттам произхождат много богати находки, предимно тракийско въоръжение. Някои от ценните артефакти, включително тракийски шлем със сребърна украса, все пак са стигнали до витрините на НИМ, както ще видите от репортажа с участието на проф. д-р Иван Христов. Но други са изгубени завинаги за науката, заедно с информацията, която са носели.